Θράκη | Μικρός οδηγός για μια μεγάλη διαδρομή

Μια έκδοση με την ευγενική υποστήριξη του π² – Πρόοδος στην Πράξη, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της Ελλάδας. Το έντυπο αυτό, είναι μια μικρή περιήγηση στον πολυσήμαντο χώρο της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, την εποχή των ενεργειακών δικτύων που προσδιορίζουν τις συνθήκες ειρήνης και πολέμου.

Οι ειδικοί απαντούν

Τι προκαλεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Ποιες είναι οι συνέπειες των καιρικών φαινομένων στην απλή καθημερινότητα; Πώς συνδέεται η προστασία της φύσης με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε μια φυσική καταστροφή στην Ελλάδα; Ποιες προσπάθειες γίνονται από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων; Πώς συμμετέχει η Ελλάδα σε αυτές;

8 σημαντικές παρεμβάσεις για τα ελληνοτουρκικά

Διεθνείς Σχέσεις

Στα μεγάλα ερωτήματα ενός «θερμού καλοκαιριού» προσπάθησαν να απαντήσουν Πανεπιστημιακοί, πρέσβεις, δημοσιογράφοι και μελετητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Ποταμιού "Π² - Πρόοδος στην Πράξη" που συνεχίζει να παρεμβαίνει τολμηρά στην δημόσια ζωή, συζητήθηκαν όλα όσα ζούμε σήμερα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μακεδονικό - Η συζήτηση που δεν έγινε

Τι γλώσσα μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος; Και πώς περιέγραφαν τους κατοίκους της Μακεδονίας η Πηνελόπη Δέλτα και ο Στρατής Μυριβήλης;

Πώς αντιμετώπισαν στα χρόνια της πρωθυπουργίας τους το «Μακεδονικό» οι Κ. Μητσοτάκης – Α. Παπανδρέου – Κ. Σημίτης – Κ. Καραμανλής;

Γιατί η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να μπλοκάρουν τη λύση του προβλήματος με την πΓΔΜ;

Αναγνωρίζει η Συμφωνία των Πρεσπών «Μακεδονικό έθνος»;

Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών να ξεχάσουμε τον Μακεδονικό χαλβά και όλα τα δικά μας μακεδονικά προϊόντα;

Δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να τορπιλίζει κάθε λύση , έτσι ώστε κάποια στιγμή να διαμελιστεί η πΓΔΜ;

Τι θα συμβεί αν η ελληνική Βουλή δεν εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στη συζήτηση που διοργανώνει το Ποτάμι στο Ζάππειο Μέγαρο τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα.
Διπλωμάτες, διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι που έχουν καταπιαστεί δεκαετίες τώρα με το «Μακεδονικό», συμμετέχοντας και σε προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης του, βρίσκονται για πρώτη φορά όλοι μαζί στον ίδιο χώρο.

Κλεισθένης: Μεταρύθμιση ή απορρύθμιση των Δήμων;

Μια μέρα πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαντάμε σε όλα τα καυτά ερωτήματα που προκύπτουν.

Μακεδονικό; Ποιος είναι πατριώτης σήμερα;

Σήμερα, στις 19.00 για το φλέγον θέμα του Μακεδονικού συζητάνε οι:
Θάνος Βερέμης, Ιστορικός - Πανεπιστημιακός
Γιώργος Κακλίκης, Πρέσβης επί τιμή
Πέτρος Τατσόπουλος, Συγγραφέας - πρ. Βουλευτής
Συντονίζει η Οντίν Λιναρδάτου

Σου κλέβουν τα δεδομένα;

Είναι ασφαλή, με το νέο πλαίσιο, τα προσωπικά μας δεδομένα ή αυτό αποτελεί μία διαδικασία εξορθολογισμού της παρανομίας;
Αυτό και άλλα καυτά ερωτήματα σχετικά με το GDPR θα απαντήσουν αύριο οι καλεσμένοι της εκπομπής 2theΠόιντ.

Είναι ένοχος ο Γεωργίου;

Η υπόθεση Γεωργίου έχει μετατραπεί σε δικαστικό σίριαλ. Ο κ.Γεωργίου έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αλλά αποφασίστηκε η επανεξέταση της υπόθεσης, για τρίτη φορά, από τον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση κατά της απαλλαγής που άσκησε η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι καυτά:
Πότε τελικά είναι κανείς στην Ελλάδα ένοχος ή αθώος; Πότε κλείνει μια δικαστική υπόθεση; Γιατί ένας άνθρωπος που έχει ήδη αθωωθεί δύο φορές δεν μπορεί να πει «ξεμπέρδεψα»;
Μπορούν οι πολιτικές σκοπιμότητες ακόμη και να τορπιλίσουν την ασφάλεια δικαίου που πρέπει προσφέρει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη σε κάθε πολίτη; Μπορεί να σύρεται ένας άνθρωπος από δίκη σε δίκη για να συντηρείται ένα αφήγημα περί εισόδου της Ελλάδας στα μνημόνια εξαιτίας μερικών «πειραγμένων» λογιστικών εγγραφών;
Σύντομες αλλά και τεκμηριωμένες απαντήσεις για την ουσία του θέματος, θα δοθούν την Τρίτη 22 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα στη συζήτηση που θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Π² στο facebook.
Στη συζήτηση μετέχουν ο πρώην αντ-εισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής, ο οικονομολόγος, καθηγητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης και ο πρόεδρος του Π2 Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Η Παιδεία αλλιώς...

Μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια. Η πιο συχνή κυβερνητική παρέμβαση. Ο στόχος κάθε Υπουργού Παιδείας. Μοιράζονται όμως και οι πολίτες την ίδια ανησυχία με τις κυβερνήσεις και τους Υπουργούς για τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων; Και αν ναι, ποιες από τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών αξιολογούν ως θετικές και ποιες ως αρνητικές; Με αφορμή το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δύο Ινστιτούτα συνεργάζονται και φέρνουν στη δημόσια συζήτηση τις απόψεις των πολιτών για έναν από τους τομείς που έχουν δεχτεί τις εντονότερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων: τα Πανεπιστήμια. Το νέο-ιδρυθέν Ινστιτούτο του Ποταμιού «Π Τετράγωνο – Πρόοδος στην Πράξη» και το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» παρουσιάζουν τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης για τις θέσεις επί του ζητήματος την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017.
Την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας από τους Διευθυντές των δύο Ινστιτούτων κ.κ. Γιάννη Κωνσταντινίδη και Γιάννη Μαστρογεωργίου, θα ακολουθήσει σχολιασμός των ευρημάτων από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως μεταξύ άλλων ο κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Ορέστης Καλογήρου, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κα. Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

π² για ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Ανάπτυξη στην πράξη» από το νεοσύστατο Ινστιτούτο Π² στην Αθήνα και «Φοροδιαφυγή και Πολυνομία - οι αόρατοι εχθροί της ανάπτυξης» από τη διαΝΕΟσις και τον Ευρωπαϊκό Δήμο στις Βρυξέλλες. Κοινός παρονομαστής συγκεκριμένες πρακτικές λύσεις με ουσιαστικές στοχεύσεις για τα διαχρονικά προβλήματα που εμποδίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Μιλώντας με τους ανθρώπους της Οικονομίας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Το Ινστιτούτο του Ποταμιού « Π²– Πρόοδος στην Πράξη» οργανώνει την Τρίτη 6 Ιουνίου την εναρκτήρια εκδήλωσή του, στην οποία θα παρουσιαστούν οι βασικές προτάσεις μας αναπτυξιακής πολιτικής, μακριά από συνθήματα – βεγγαλικά που κατά καιρούς προτείνονται. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αναπτυξιακή δυνατότητα συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτοί οι τομείς είναι:
1. Τουρισμός
2. Αγροδιατροφικός τομέας
3. Ενέργεια
4. Εφοδιαστική αλυσίδα
Με προβολή παραδειγμάτων επιχειρήσεων που τα κατάφεραν. Με ειδικούς από όλους τους τομείς. Με προτάσεις για λύση των προβλημάτων. Σας περιμένουμε.

Το Ποτάμι που ακούει. Κύκλος συζητήσεων με προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, της διανόησης και των επιστημών.

Ο Θεός, το χρήμα και η Θεά η κατανάλωση με την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

Το πρόβλημα της ελληνικής ταυτότητας και το σχολείο με τον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο Αίας και ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή με τον αρχιτέκτονα-ιστορικό τέχνης Κώστα Καζαμιάκη

Ας βάλουμε όλη μας την δύναμη στην Παιδεία με τη συγγραφέα Άλκη Ζέη

Χάσαμε τον αξιολογικό μας προσανατολισμό με τον Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Παν. Αθηνών Περικλή Βαλλιάνο

Ο δεξιός και ο αριστερός λαϊκισμός καταστρέφουν ότι καλό έχει η Ελλάδα με τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερέμη

Όταν κοιτάς μόνο το παιδί σου, βοηθάς να ξευτελιστεί ο κόσμος ο νεοελληνικός με τον Φιλόλογο, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Κριαρά

Ο Έλληνας δεν έχει αίσθηση της κοινότητας με τον Ψυχίατρο-Ψυχαναλυτή Ματθαίο Γιωσαφάτ

Η φιλοσοφία ως πολιτική του βίου με τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Θεοφάνη Τάση

Ο πολιτικός κόσμος ποτέ δεν είπε την αλήθεια στους Έλληνες με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη

Με απασχολεί πώς εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας σήμερα… με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου

Να σηκωθούμε από τον καναπέ με τον ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο