Πέρα από την εύλογη ευφορία, για οικονομικούς λόγους, που προκαλεί η συμφωνία με ξένες μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για ικανοποίηση της Αθήνας. Η ευφυής προτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσκαλέσει  ενεργειακούς κολοσσούς να αναλάβουν αντίστοιχες δραστηριότητες στα βυθοτεμάχιά της, αποδείχτηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη Λευκωσία. Όχι μόνο διότι η πείρα, τα μέσα και το μέγεθος των ξένων μεγάλων αυτών εταιριών εγγυώνται τη σοβαρή και χωρίς καθυστερήσεις πρόοδο των εργασιών  που προσδοκάται να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στη μεγαλόνησο, αλλά διότι η σοβαρότητα και η ισχύς των κρατών στα οποία αυτές ανήκουν εγγυώνται την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου που έχουν αναλάβει. Και αυτό, χωρίς να μένουν αμφιβολίες ότι τρίτοι που επιβουλεύονται και διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα αποτολμήσουν την παρενόχληση των εργασιών που έχουν αναλάβει οι συγκεκριμένοι κολοσσοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια από τις κορυφώσεις των τουρκικών προκλήσεων  στην κυπριακή ΑΟΖ, η εκπρόσωπος του State department  σημείωσε ότι “είναι πολύ προκλητικό να απειλεί η Τουρκία την αύξηση της έντασης στην περιοχή” και ότι “καλό θα είναι να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση”. Και όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, τόσο η αμερικανική εταιρία όσο και η Γαλλική, που έχουν αγκυροβολήσει επάνω από τα βυθοτεμάχια της Κύπρου, δεν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλικής ΕΝΙ που, στην πρώτη τουρκική απειλή, ανέκρουσε πρύμνα.

Το βήμα που πραγματοποιεί σήμερα η Ελληνική πλευρά στην περιοχή της Κρήτης έχει ξεχωριστή σημασία διότι αυτό που συνέβη με την αμερικανική εταιρία και τη γαλλική στην Κύπρο, επαναλαμβάνεται στην ελληνική ΑΟΖ. Μια ΑΟΖ που, και στα όριά της,  η Άγκυρα πρόσφατα ανέπτυξε και συντηρεί τη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας” επιδιώκοντας να υπογράψει με την Τρίπολη συμφωνία για τα όρια των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης.

Ασφαλώς οι εταιρείες που έρχονται για το συγκεκριμένο έργο δεν θα πρέπει να συγχέονται με στόλους που θα σπεύσουν σε υποστήριξη των ελληνικών δικαίων και συμφερόντων. Όμως, και μόνη η παρουσία και δραστηριοποίησή τους στην ελληνική ΑΟΖ αποτελεί στοιχείο ενισχυτικό των θέσεων της Ελλάδας και προφανώς θα προβληματίσουν σοβαρά την Άγκυρα. Το πιθανότερο είναι ότι όπως στην Κύπρο η Τουρκία λησμόνησε τα βυθοτεμάχια στα οποία αναπτύσσονται τα αμερικανικά και γαλλικά συμφέροντα, έτσι και στην Κρήτη η παρουσία των συμφερόντων των ίδιων εταιριών, θα δράσει μάλλον αποτρεπτικά στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

Πηγή: Τα Νέα

Ο Γιώργος Κακλίκης είναι Πρέσβης επί τιμή.