Αντιγόνη Λυμπεράκη

Καθηγήτρια Οικονομικών

Είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε το 1959, και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Institute of Development Studies στο Πανεπιστήμιο του Sussex (MPhil, DPhil). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο City University of New York και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales in Paris στο Παρίσι και στο London School of Economics όπου ήτανProfessorial Research Fellow το 2016. Η έρευνά της ξεκίνησε από θέματα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και βιομηχανικής αναδιάρθρωσης, και εξελίχθηκε προς τα οικονομικά της μετανάστευσης, του φύλου αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού. Κοινό σημείο είναι η έμφαση στους μετασχηματισμούς που συντελούνται στις παραγωγικές σχέσεις και στις αγορές εργασίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τον Οκτώβριο 2017 ανέλαβε Γενική Διευθύντρια του Solidarity Now, μιας μεγάλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στον χώρο της προστασίας ευάλωτων ατόμων και προσφύγων. Τον Απρίλιο 2019 διέκοψε τη δραστηριότητα αυτή προκειμένου να αναλάβει την έδρα του Ποταμιού στην Β’ Αθηνών ως πρώτη επιλαχούσα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.

Επί σειρά ετών ήταν ακτιβίστρια της Αction Aid Hellas με παρουσία κυρίως στην Αφρική. Στον πανεπιστημιακό χώρο έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Παντείου Πανεπιστημίου, και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.Προερχόμενη από την Αριστερά, ήταν στην ΚΕ του ενιαίου Συνασπισμού το 1989, από όπου παραιτήθηκε το 1996. Στο διάστημα 2000-2004, βοήθησε στο Υπουργείο Εργασίας ως Συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση. Μπήκε στην κεντρική πολιτική τον Ιούνιο του 2012 ως επικεφαλής της λίστας Επικρατείας της Δράσης (και μετά Αντιπρόεδρος), με το σκεπτικό ‘Πριν αποφασίσουμε αν θα πάμε Σποράδες ή Κυκλάδες, πρέπει να φροντίσουμε να μην πάμε στον πάτο’. Στο Ποτάμι εντάχθηκε μετά τις Ευρωεκλογές του 2014. Μετά τον Σεπτέμβριο 2015 παρέμεινε ενεργός στο Ποτάμι, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ενώ από τις 11 Απριλίου 2019 ήταν Βουλευτής Β’ Αθήνας του Ποταμιού μέχρι και τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι παντρεμένη, έχει δύο μεγάλα παιδιά και πέντε μικρότερες γάτες.