έκδοση με την ευγενική υποστήριξη του π² – Πρόοδος στην Πράξη, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της Ελλάδας. Το έντυπο αυτό, είναι μια μικρή περιήγηση στον πολυσήμαντο χώρο της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, την εποχή των ενεργειακών δικτύων που προσδιορίζουν τις συνθήκες ειρήνης και πολέμου.
Είναι μια σύντομη ιστορική διαδρομή, στον ευρύτερο χώρο της Θράκης, ο οποίος υπήρξε πεδίο συγκρούσεων και ιστορικά επώδυνων εμπειριών. Μαζί με ένα χρονολόγιο από την πρώτη ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, μέχρι την τελική τριχοτόμηση της το 1923. Η ελληνική Θράκη αποτελεί γεωγραφικό κόμβο και μέρος της «μείζονος Θράκης», με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία, διαμορφωμένη από τον διαχρονικό πολιτισμικό διάλογο, ανάμεσα σε λαούς της Δύσης και της Ανατολής.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Οι εορτασμοί για τα εκατοντάχρονα από τη απελευθέρωση και την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της Ελλάδας χάθηκαν μέσα στην πανδημία. Εξαίρεση αποτελούν αυτοί που γνωρίζουν το γεγονός και ότι εδώ το μέλλον έχει πολύ παρελθόν πίσω του. Λίγοι αυτοί που ξέρουν ότι για εμάς που ζούμε στον Έβρο και βιώνουμε την τραγική επικαιρότητα του ομώνυμου ποταμού, ευλογημένα καταδικασμένοι να μένουμε πάντοτε ανοιχτοί στον κόσμο, στον Άλλο, στον Ξένο, η ανάγκη να προσδιορίσουμε τη θέση μας σ’ αυτόν τον κόσμο είναι προτεραιότητα υπαρκτική.
Εδώ, δεν δραστηριοποιούμαστε για να δείξουμε, να φανούμε. Δραστηριοποιούμαστε για να υπάρξουμε και να κερδίσουμε το στοίχημα της επιβίωσης. Στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε το πολιτισμικό παλίμψηστο της Θράκης αρωγός μας το ΥΠΠΟΑ. Συνοδοιπόρος, στην έρευνα και τις δράσεις που έχουμε δρομολογήσει το π² Πρόοδος στην Πράξη. Αλλωστε ο Σταύρος Θεοδωράκης γνωρίζει την πολιτισμική πολυμορφία της περιοχής. Πιστεύει στην προσπάθεια μας για την αξιοποίηση της τοπικότητας, μέσα από τον κύκλο πολιτισμός, δημιουργία, οικονομία. Γι’ αυτό και στηρίζει την εμμονή μας, να είμαστε παρόντες και δημιουργικοί, εδώ, στους παρόχθιους οικισμούς.
H Αγγελική Γιαννακίδου είναι Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.