Σε μια οινογνωσία σπάνιων συλλεκτικών κρασιών, συνέβη πρόσφατα ένα απρόβλεπτο ατύχημα. Δεκάδες κρυστάλλινα ποτήρια και εντυπωσιακές καράφες προσπαθούσαν να κλέψουν την παράσταση πάνω στο τραπέζι, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους…

Κανείς μας όμως δεν είχε προσέξει ένα ραγισμένο ποτήρι που από τις πρώτες σταγόνες που φιλοξένησε μέσα του εμφάνισε ελαφρές διαρροές προκαλώντας τη δικαιολογημένη δυσφορία  στον οικοδεσπότη.

Κι ενώ οι υπεύθυνοι έσπευσαν αμέσως να μεταγγίσουν το σπάνιο αυτό οίνο σε μια ασφαλέστερη τουλίπα, αυθόρμητα μου ήλθαν στο μυαλό οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου: «Σαν ραγίσει το ποτήρι  δεν τ’ αγγίζεις άλλο πια,  βάζεις μόνο ένα λουλούδι και στολίζεις μια γωνιά…Και πριν προλάβω να το καλοσκεφτώ, το ποτήρι έπεσε από τα χέρια του πανικόβλητου δοκιμαστή  και  ω του θαύματος!  Αντί  να διαλυθεί «εις τα εξών συνετέθη» χωρίστηκε σε τέσσερα μόνο κομμάτια και μάλιστα… ισομερή!

Μου έκανε δε τόσο μεγάλη εντύπωση που υπέκυψα στον πειρασμό να σχολιάσω τα ερωτήματα που ακολούθησαν.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι όπως το γυαλί έτσι και ο οίνος σκορπίστηκε στα 4 εκείνα μέρη  που συνθέτουν την διαχρονική του πορεία πάνω στον πλανήτη.

Το πρώτο είναι το αμπελοτόπι στο οποίο γεννήθηκε, το δεύτερο είναι η ίδια του η ποιότητα, το τρίτο θεωρείται η τιμή του και το τέταρτο είναι η προβολή του.

Ωστόσο παρόλο που είναι διαφορετικά μεταξύ τους, συμμετέχουν σε κάθε δημιουργία διεθνούς οινικής καριέρας.  Δεν μπορεί λοιπόν να είναι τυχαίο ότι στις σύγχρονες αγορές τα 4 αυτά μυστικά της επιτυχίας αρχίζουν όλα από P. Place, Product, Price, & Promotion!  Το καθένα φυσικά με την αξία του και το μερτικό του.