ΔΡΑΣΕΙΣ

Πυρηνική ενέργεια, η στρατηγική συμφωνία Κίνας-Ιράν, το αμερικανικό εμπάργκο, οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και ο δυνητικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο π² – πρόοδος στην πράξη σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό Μεταρρύθμιση, με προσκεκλημένους τον Δρα Πυρηνικής Φυσικής και πρώην επιθεωρητή στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας Παντελή Οικονόμου, τον καθηγητή διεθνών σχέσεων Τάκη Τσάκωνα, τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΔΙΣ Κωνσταντίνος Φίλη και συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου.

Είναι ο covid-19 ένας ταξικός ιός; Πώς θα επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με το περιβάλλον;  Η αστική υπερσυγκέντρωση η αλλαγή μικροκλίματος, η  αποψίλωση δασών, η ερημοποίηση, πως μας επηρεάζουν; Η απειλή του τουριστικού οικοσυστήματος, η αλλαγή βιομηχανικής στρατηγικής, η αναθεώρηση εκπαιδευτικού μοντέλου, η φυσική αναδιοργάνωση του ανθρώπου, συνδέονται με την πανδημία; To Ινστιτούτο π² – πρόοδος στην πράξη αναζητά απαντήσεις από τους επαΐοντες. Συνομιλούν οι: Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και διευθυντής του Ινστιτούτου iGE3, Χαράλαμπος Οικονόμου, καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Υγείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίζει η Γιούλη Μενουδάκου, προϊσταμένη του Τμήματος Συντονισμού του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. 

Περισσότερα εδώ
100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της Ελλάδας. Είμαστε εδώ, σ’ αυτό το σταυροδρόμι των νέων γεω-οικονομικών διακυβευμάτων, για να ξαναδούμε μέσα από έγκυρο επιστημονικό λόγο, γεγονότα και συνθήκες να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τον τόπο μας, να περάσουμε από το συναίσθημα στη συνειδητοποίηση που θα μας οδηγήσει σε πράξεις μιας άλλης διαχείρισης, αυτής που απαιτεί η νέα πραγματικότητα. Μέσα από αυτό το σκεπτικό το Ινστιτούτο π² – Πρόοδος στην Πράξη σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ξεκίνησαν έναν κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με ειδικούς, στα θέματα που αφορούν τη γεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης.
Μιλούν η Λένα Διβάνη, καθηγήτρια Ιστορίας-συγγραφέας και ο Άγγελος Συρίγος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής και υφυπουργός Παιδείας.
Προλογίζει η Αγγέλα Γιαννακίδου, πρόεδρος και Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Περισσότερα εδώ

Ποιος εκτρέφει τη βία; Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μαθαίνοντας μόνο το Κοράνι; Έχει ευθύνη η Δύση για την ισλαμική τρομοκρατία; Και αν το ζήτημα δεν είναι θρησκευτικό, τότε είναι γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό;

Συζητούν:

Τάκης Θεοδωρόπουλος – Χρονογράφος, Συγγραφέας

Αντιγόνη Λυμπεράκη – Καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γενική Διευθύντρια Solidarity Now

Πέτρος Παπακωνσταντίνου – Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Προκοπής Δούκας

Περισσότερα εδώ

Ποια Αμερική θα νικήσει το βράδυ της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου; Τι είναι τελικά ο Τραμπ; Δημαγωγός, λαϊκιστής, άνθρωπος του Θεού, τηλεαστέρας, εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας; Και ποιες είναι οι νέες – αναθερμασμένες – αντιθέσεις: Μαύροι εναντίον Λευκών; «Άσπρα κολλάρα» εναντίον «μπλε»; Φτωχοί εναντίον πλουσίων; Πόσες Αμερικές χωρούν στο μυαλό ενός Ευρωπαίου;

Συζητούν:

Θάνος Βερέμης – ιστορικός

Σώτη Τριανταφύλλου – συγγραφέας

Άλεξ Τάλλας –  επιχειρηματίας

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης

Περισσότερα εδώ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Χάγη», σύμφωνα με τον πρ. Υπουργό – Οικονομολόγο Στέφανο Μάνο, μια πρόταση ουτοπική για τον Βουλευτή – Καθηγητή Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελο Συρίγο. «Το βασικό πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι πού θα τραβήξουμε τη γραμμή στο Καστελόριζο, αλλά η Κύπρος», διατείνεται ο πρώην υπουργός, με τον καθηγητή Εξωτερικής Πολιτικής να υπερθεματίζει σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να συζητάς για συνολική επίλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εάν δεν είναι μέσα στην εξίσωση και το Κυπριακό.»

Χάγη, διερευνητικές, Κυπριακό, ΑΟΖ, κοιτάσματα, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, τουρκολιβυκό μνημόνιο και συμμαχίες αναλύονται στο πλαίσιο της συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο π² – πρόοδος στην πράξη, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Περισσότερα εδώ

Θα φορέσει μάσκα ο πολιτισμός; 

Μάσκα παντού ακόμη και στα θέατρα είναι η πρόταση της Αθηνάς Λινού, καθηγήτριας επιδημιολογίας, πρόταση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τον Δημήτρη Τάρλοου, ηθοποιό – σκηνοθέτη. «Οι τέχνες πάντοτε μπαίνουν στο περιθώριο και αυτό για εμένα είναι μια κατάντια της εποχής μας» παρεμβαίνει ο Λεωνίδας Καβάκος, βιολονίστας  – διευθυντής oρχήστρας. Όλα αυτά στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο π² – πρόοδος στην πράξη, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Κατερίνα Μπακογιάννη.

Περισσότερα εδώ

#Milame μ’ επιστήμονες

Οι καιροί που αντιμετωπίζει ο κόσμος και, κατ’ επέκταση, η χώρα μας, είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Μετά από μία παρατεταμένη κρίση και δυσπραγία σε σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, ενέσκηψε ξαφνικά, μία τεραστίων διαστάσεων και εξαιρετικά επικίνδυνη πανδημία. Ένας άγνωστος, ιδιαίτερα μεταδοτικός και επιθετικός κορωνοϊός που με αστραπιαία ταχύτητα κατέστη παγκόσμια απειλή καταλαμβάνοντας εξ απήνης τη διεθνή κοινότητα, εξαντλώντας τα συστήματα υγείας των χωρών και βρίσκοντας απροετοίμαστη και αμήχανη την ίδια την επιστήμη.

Περισσότερα εδώ
Οι ειδικοί απαντούν

Τι προκαλεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Ποιες είναι οι συνέπειες των καιρικών φαινομένων στην απλή καθημερινότητα; Πώς συνδέεται η προστασία της φύσης με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε μια φυσική καταστροφή στην Ελλάδα; Ποιες προσπάθειες γίνονται από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων; Πώς συμμετέχει η Ελλάδα σε αυτές;

Περισσότερα εδώ
8 σημαντικές παρεμβάσεις για τα ελληνοτουρκικά
Διεθνείς Σχέσεις

Στα μεγάλα ερωτήματα ενός «θερμού καλοκαιριού» προσπάθησαν να απαντήσουν Πανεπιστημιακοί, πρέσβεις, δημοσιογράφοι και μελετητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Ποταμιού “Π² – Πρόοδος στην Πράξη” που συνεχίζει να παρεμβαίνει τολμηρά στην δημόσια ζωή, συζητήθηκαν όλα όσα ζούμε σήμερα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Περισσότερα εδώ
Μακεδονικό – Η συζήτηση που δεν έγινε

Τι γλώσσα μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος; Και πώς περιέγραφαν τους κατοίκους της Μακεδονίας η Πηνελόπη Δέλτα και ο Στρατής Μυριβήλης;

Πώς αντιμετώπισαν στα χρόνια της πρωθυπουργίας τους το «Μακεδονικό» οι Κ. Μητσοτάκης – Α. Παπανδρέου – Κ. Σημίτης – Κ. Καραμανλής;

Γιατί η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να μπλοκάρουν τη λύση του προβλήματος με την πΓΔΜ;

Αναγνωρίζει η Συμφωνία των Πρεσπών «Μακεδονικό έθνος»;

Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών να ξεχάσουμε τον Μακεδονικό χαλβά και όλα τα δικά μας μακεδονικά προϊόντα;

Δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να τορπιλίζει κάθε λύση , έτσι ώστε κάποια στιγμή να διαμελιστεί η πΓΔΜ;

Τι θα συμβεί αν η ελληνική Βουλή δεν εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στη συζήτηση που διοργανώνει το Ποτάμι στο Ζάππειο Μέγαρο τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα. Διπλωμάτες, διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι που έχουν καταπιαστεί δεκαετίες τώρα με το «Μακεδονικό», συμμετέχοντας και σε προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης του, βρίσκονται για πρώτη φορά όλοι μαζί στον ίδιο χώρο.

Περισσότερα εδώ
Κλεισθένης: Μεταρύθμιση ή απορρύθμιση των Δήμων;

Μια μέρα πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαντάμε σε όλα τα καυτά ερωτήματα που προκύπτουν.

Περισσότερα εδώ
Μακεδονικό; Ποιος είναι πατριώτης σήμερα;

Σήμερα, στις 19.00 για το φλέγον θέμα του Μακεδονικού συζητάνε οι: Θάνος Βερέμης, Ιστορικός – Πανεπιστημιακός Γιώργος Κακλίκης, Πρέσβης επί τιμή Πέτρος Τατσόπουλος, Συγγραφέας – πρ. Βουλευτής Συντονίζει η Οντίν Λιναρδάτου

Περισσότερα εδώ
Σου κλέβουν τα δεδομένα;

Είναι ασφαλή, με το νέο πλαίσιο, τα προσωπικά μας δεδομένα ή αυτό αποτελεί μία διαδικασία εξορθολογισμού της παρανομίας; Αυτό και άλλα καυτά ερωτήματα σχετικά με το GDPR θα απαντήσουν αύριο οι καλεσμένοι της εκπομπής 2theΠόιντ.

Περισσότερα εδώ
Είναι ένοχος ο Γεωργίου;

Η υπόθεση Γεωργίου έχει μετατραπεί σε δικαστικό σίριαλ. Ο κ.Γεωργίου έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αλλά αποφασίστηκε η επανεξέταση της υπόθεσης, για τρίτη φορά, από τον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση κατά της απαλλαγής που άσκησε η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι καυτά: Πότε τελικά είναι κανείς στην Ελλάδα ένοχος ή αθώος; Πότε κλείνει μια δικαστική υπόθεση; Γιατί ένας άνθρωπος που έχει ήδη αθωωθεί δύο φορές δεν μπορεί να πει «ξεμπέρδεψα»; Μπορούν οι πολιτικές σκοπιμότητες ακόμη και να τορπιλίσουν την ασφάλεια δικαίου που πρέπει προσφέρει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη σε κάθε πολίτη; Μπορεί να σύρεται ένας άνθρωπος από δίκη σε δίκη για να συντηρείται ένα αφήγημα περί εισόδου της Ελλάδας στα μνημόνια εξαιτίας μερικών «πειραγμένων» λογιστικών εγγραφών; Σύντομες αλλά και τεκμηριωμένες απαντήσεις για την ουσία του θέματος, θα δοθούν την Τρίτη 22 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα στη συζήτηση που θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα του Π² στο facebook. Στη συζήτηση μετέχουν ο πρώην αντ-εισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής, ο οικονομολόγος, καθηγητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης και ο πρόεδρος του Π2 Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Περισσότερα εδώ
Η Παιδεία αλλιώς…

Μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια. Η πιο συχνή κυβερνητική παρέμβαση. Ο στόχος κάθε Υπουργού Παιδείας. Μοιράζονται όμως και οι πολίτες την ίδια ανησυχία με τις κυβερνήσεις και τους Υπουργούς για τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων; Και αν ναι, ποιες από τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών αξιολογούν ως θετικές και ποιες ως αρνητικές; Με αφορμή το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δύο Ινστιτούτα συνεργάζονται και φέρνουν στη δημόσια συζήτηση τις απόψεις των πολιτών για έναν από τους τομείς που έχουν δεχτεί τις εντονότερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων: τα Πανεπιστήμια. Το νέο-ιδρυθέν Ινστιτούτο του Ποταμιού «Π Τετράγωνο – Πρόοδος στην Πράξη» και το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» παρουσιάζουν τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης για τις θέσεις επί του ζητήματος την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017. Την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας από τους Διευθυντές των δύο Ινστιτούτων κ.κ. Γιάννη Κωνσταντινίδη και Γιάννη Μαστρογεωργίου, θα ακολουθήσει σχολιασμός των ευρημάτων από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως μεταξύ άλλων ο κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Ορέστης Καλογήρου, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κα. Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερα εδώ
π² για ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Ανάπτυξη στην πράξη» από το νεοσύστατο Ινστιτούτο Π² στην Αθήνα και «Φοροδιαφυγή και Πολυνομία – οι αόρατοι εχθροί της ανάπτυξης» από τη διαΝΕΟσις και τον Ευρωπαϊκό Δήμο στις Βρυξέλλες. Κοινός παρονομαστής συγκεκριμένες πρακτικές λύσεις με ουσιαστικές στοχεύσεις για τα διαχρονικά προβλήματα που εμποδίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Περισσότερα εδώ
Μιλώντας με τους ανθρώπους της Οικονομίας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Το Ινστιτούτο του Ποταμιού « Π²– Πρόοδος στην Πράξη» οργανώνει την Τρίτη 6 Ιουνίου την εναρκτήρια εκδήλωσή του, στην οποία θα παρουσιαστούν οι βασικές προτάσεις μας αναπτυξιακής πολιτικής, μακριά από συνθήματα – βεγγαλικά που κατά καιρούς προτείνονται. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αναπτυξιακή δυνατότητα συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτοί οι τομείς είναι:

1. Τουρισμός
2. Αγροδιατροφικός τομέας
3. Ενέργεια
4. Εφοδιαστική αλυσίδα

Με προβολή παραδειγμάτων επιχειρήσεων που τα κατάφεραν. Με ειδικούς από όλους τους τομείς. Με προτάσεις για λύση των προβλημάτων.

Περισσότερα εδώ

Το Ποτάμι που ακούει. Κύκλος συζητήσεων με προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, της διανόησης και των επιστημών.

Ο Θεός, το χρήμα και η Θεά η κατανάλωση με την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

Το πρόβλημα της ελληνικής ταυτότητας και το σχολείο με τον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο Αίας και ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή με τον αρχιτέκτονα-ιστορικό τέχνης Κώστα Καζαμιάκη

Ας βάλουμε όλη μας την δύναμη στην Παιδεία με τη συγγραφέα Άλκη Ζέη

Χάσαμε τον αξιολογικό μας προσανατολισμό με τον Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Παν. Αθηνών Περικλή Βαλλιάνο

Ο δεξιός και ο αριστερός λαϊκισμός καταστρέφουν ότι καλό έχει η Ελλάδα με τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερέμη

Όταν κοιτάς μόνο το παιδί σου, βοηθάς να ξευτελιστεί ο κόσμος ο νεοελληνικός με τον Φιλόλογο, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Κριαρά

Ο Έλληνας δεν έχει αίσθηση της κοινότητας με τον Ψυχίατρο-Ψυχαναλυτή Ματθαίο Γιωσαφάτ

Η φιλοσοφία ως πολιτική του βίου με τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Θεοφάνη Τάση

Ο πολιτικός κόσμος ποτέ δεν είπε την αλήθεια στους Έλληνες με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη

Με απασχολεί πώς εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας σήμερα… με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου

Να σηκωθούμε από τον καναπέ με τον ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο

Περισσότερα εδώ
001-heart-03

Υποστηρικτικές δράσεις

Μία από τις βασικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου π² – πρόοδος στην πράξη είναι και η επιβράβευση, η ενίσχυση, η υποστήριξη σημαντικών ατομικών ή συλλογικών, εθελοντικών και μη δράσεων, πρωτοβουλιών και γενικότερα προσπαθειών, ιδίως στην περιφέρεια. Κριτήριό μας η ποιότητα, ο κοινωνικός χαρακτήρας του έργου και η συμβολή τους στην ανάδειξη του τόπου στον οποίο ασκούνται, υπηρετώντας, ταυτόχρονα, ευγενείς αξίες και επιδιώκοντας αποτελέσματα που αποσκοπούν στο κοινό καλό και στην πρόοδο.
Στη σελίδα αυτή, θα βρίσκετε τις επιλογές που κάνουμε κάθε χρόνο ενισχύοντας εκείνα τα σωματεία, τα πρόσωπα και τις συλλογικότητες που ανταποκρίνονται, κατά τη γνώμη μας, στα παραπάνω αυτά κριτήρια.

Μια έκδοση με την ευγενική υποστήριξη του π² – Πρόοδος στην Πράξη, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της Ελλάδας. Το έντυπο αυτό, είναι μια μικρή περιήγηση στον πολυσήμαντο χώρο της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, την εποχή των ενεργειακών δικτύων που προσδιορίζουν τις συνθήκες ειρήνης και πολέμου.

Περισσότερα εδώ