Συζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων οργάνωσε το Ινστιτούτο του Ποταμιού «Πρόοδος στην Πράξη – Π2» με αφορμή την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού με το ακρωνύμιο  GDPR. «Η ιδιωτικότητα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και κανείς κανονισμός δεν μπορεί να προστατέψει την ιδιωτικότητά μας, αν δεν την σεβαστούμε εμείς οι ίδιοι», τόνισε η καλεσμένη της εκπομπής κ. Χριστίνα Σερέτη, υπεύθυνη ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων.

Ο νέος κανονισμός αποτελεί ένα καλό εργαλείο για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, αλλά αυτά δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ ασφαλή αν δεν προστατέψει ο καθένας την ιδιωτικότητά του. Με άλλα λόγια, οι καλεσμένοι της εκπομπής τόνισαν ότι ένας νόμος, όσο καλός και να είναι δεν μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων αν και οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν φροντίσουν ώστε να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που επιθυμούν.

Η κ. Χριστίνα Παπανικολάου, γιατρός και πρόεδρος του τομέα ηλεκτρονικής υγείας στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών, επεσήμανε ότι τα προσωπικά δεδομένα έχουν αξία, είναι το «νόμισμα του μέλλοντος». Τα μεγαλύτερης αξίας προσωπικά δεδομένα είναι τα ιατρικά δεδομένα. «Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε μήνα συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά 5 – 6 εκ. συνταγές στην Ελλάδα, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να είναι ο πλουσιότερος φορέας του Δημοσίου. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτός ο πλούτος δεν αξιοποιείται. Η πολιτική δημόσιας υγείας θα έπρεπε να βασίζεται σε αυτά τα δεδομένα, προς όφελος των πολιτών», τόνισε.

Αναφερόμενος στα αιτήματα πολλών εταιριών να τους δώσουμε άδεια να διατηρούν το «προφίλ» μας, ο νομικός κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης είπε ότι ο νέος κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να πουν «όχι» στη διατήρηση του προφίλ τους. «Η κατάρτιση προφίλ αφορά στην αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων μας, κατά τρόπο ώστε να λαμβάνεται στο τέλος μια απόφαση για λογαριασμό μας: για παράδειγμα, ποιες αναρτήσεις θα βλέπουμε στο timeline. Καλό είναι να δίνουμε με φειδώ την συγκατάθεσή μας για την τήρηση προφίλ», συνέστησε ο κ. Κατσαντώνης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του Τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Τάσος Οικονόμου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή μέσα από τη σελίδα του π² στο Facebook.