Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Π2, παράλληλα με το διεθνές συνέδριο «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη», διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία – Ελλάδα, 1922 – 1924», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού και ιστορική τεκμηρίωση του Αλέξανδρου Κιτροέφ, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου,  στις 13.30μμ, στον συνεδριακό χώρο Avdira 2 στο ξενοδοχείο ASTIR*EGNATIA HOTEL στην Αλεξανδρούπολη.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συνέχεια της πρώτης ταινίας της Μαρίας Ηλιού με τίτλο «Σμύρνη, η καταστροφή μια κοσμοπολίτικης πόλης, 1900 – 1922» και αναφέρεται στην ιστορική περίοδο του Διωγμού και της Ανταλλαγής των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922-1924, μέσα από άγνωστες εικόνες και ιστορίες, ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία από την Αμερική και την Ευρώπη.

Μιλούν ιστορικοί από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ πρόσφυγες, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Οι οικογενειακές μικροιστορίες εκτυλίσσονται στα παράλια της Μικράς Ασίας, στον Πόντο και την Καππαδοκία, αλλά και τη βόρειο Ελλάδα και την Κρήτη.

Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ “Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου”.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες του Διωγμού και της Ανταλλαγής από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton, του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης αλλά και του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, του Save the Children Fund, του Albert Kahn Foundation, του πανεπιστημίου της Minnesota αλλά και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συντελεστές:
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού
Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Allen Moore

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ: http://www.aegeandocumentary.org

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://emthrace.org/