Ipp Team's articles

  1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, παράλληλα με το διεθνές συνέδριο Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη, παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22,  στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης. Η έκθεση είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στην Αθήνα, τη Δράμα, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο τον Βόλο και τη Λευκωσία.
  1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Π2, παράλληλα με το διεθνές συνέδριο «Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη», διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία - Ελλάδα, 1922 – 1924», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού και ιστορική τεκμηρίωση του Αλέξανδρου Κιτροέφ, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου,  στις 13.30μμ, στον συνεδριακό χώρο Avdira 2 στο ξενοδοχείο ASTIR*EGNATIA HOTEL στην Αλεξανδρούπολη.
  1. ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει από κοινού με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Π2) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διεθνές συνέδριο με θέμα Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη / Population Movements, 1900-1951: theworld and Thrace. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2023 στον συνεδριακό χώρο Avdira 2 στο ξενοδοχείο ASTIR*EGNATIA HOTEL στην Αλεξανδρούπολη.
  1. ΙΣΤΟΡΙΑ
Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ιστορικών, ερευνητών και δημοσιογράφων καθώς και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις εργασίες του τόσο φυσικά όσο και διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.) του Δήμου Κηφισιάς με θέμα «1922-2022. Αιτίες και Συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής» το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Νοεμβρίου στην Νέα Ερυθραία, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
  1. ΙΣΤΟΡΙΑ
Με τη συμμετοχή 16 διακεκριμένων μελετητών, ιστορικών και ερευνητών πραγματοποιείται φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την καταστροφή της Μικράς Ασίας, το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.) του Δήμου Κηφισιάς. Το φετινό θέμα "1922-2022. Αιτίες και Συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής" θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του διήμερου Συμποσίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022 στο Domotel Kastri.
  1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με μεγάλη επιτυχία και υψηλή προσέλευση κοινού συνεχίζονται η έκθεση «1922-2022, Σ. Παπαλουκάς, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου, Ιστορίες Μνήμης και Τέχνης» και οι παράλληλες εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
  1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ξεκινά στις 11 Ιουνίου 2022 στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας το πρώτο εκθεσιακό επετειακό αφιέρωμα μνήμης με την υποστήριξη του π², το οποίο θα διαρκέσει κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
  1. ΙΣΤΟΡΙΑ
Καλεσμένος της εκπομπής του Ινστιτούτου Πρόοδος στην Πράξη σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ο Παντελής Μπουκάλας αφηγείται ιστορίες της ανώνυμης ελληνικής ποίησης για τον Μακρυγιάννη, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη.  
  1. ΙΣΤΟΡΙΑ
Οκτώ μελετητές, ιστορικοί και ερευνητές συναντώνται το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 με θέμα «Ο ελληνικός και διεθνής Τύπος πριν, κατά και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή». Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο του 5ου Επιστημονικού Συμποσίου που διοργανώνει διαδικτυακά φέτος το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.) του Δήμου Κηφισιάς.
  1. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πυρηνική ενέργεια, η στρατηγική συμφωνία Κίνας-Ιράν, το αμερικανικό εμπάργκο, οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και ο δυνητικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο π² – πρόοδος στην πράξη σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό Μεταρρύθμιση, με προσκεκλημένους τον Δρα Πυρηνικής Φυσικής […]
  1. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Είναι ο covid-19 ένας ταξικός ιός; Πώς θα επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με το  περιβάλλον; Η αστική υπερσυγκέντρωση η αλλαγή μικροκλίματος, η  αποψίλωση δασών, η ερημοποίηση, πως μας επηρεάζουν; Η απειλή του τουριστικού οικοσυστήματος, η αλλαγή βιομηχανικής στρατηγικής, η αναθεώρηση εκπαιδευτικού μοντέλου, η φυσική αναδιοργάνωση του ανθρώπου, συνδέονται με την πανδημία;  
  1. ΙΣΤΟΡΙΑ
100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον κορμό της Ελλάδας είμαστε εδώ, δυνατοί και μάχιμοι. Μπορεί οι επετειακές εκδηλώσεις να χάθηκαν μέσα στη συνθήκη της πανδημίας,όμως η λέξη αυτής της δοκιμασίας δηλώνει και απαιτεί έναν αγώνα μέσα από την αμοιβαία κατανόηση, τη κοινή προσπάθεια τη συναίνεση. Προτάγματα και αρχές που δοκιμάζουν τις αντοχές μας, […]