«Τα δημοτικά τραγούδια υπέστησαν ό,τι και η αρχαιοελληνική κληρονομιά. Κινδύνεψαν να μαγαριστούν από τους ελληνοκάπηλους κιβδηλοποιούς, των δικτατορικών καθεστώτων συμπεριλαμβανομένων. Τα προστάτεψε όμως η υψηλή ποιητική τους αξία, το εσώτερο ήθος τους. Η ανάκτησή τους με τους τρόπους της ανοιχτόκαρδης αγάπης, αλλά και με τους όρους της ανοιχτόμυαλης ανάγνωσης, στηριγμένης στις μεθόδους και τα πορίσματα της επιστήμης, μόνο να μας ωφελήσει μπορεί. Και να μας τέρψει.»

Με αυτά τα λόγια εισάγει τον αναγνώστη στο «επίμονο θάμπος των δημοτικών τραγουδιών» ο βραβευμένος για τη μελέτη του πάνω στο δημοτικό τραγούδι δημοσιογράφος και συγγραφέας, Παντελής Μπουκάλας.

Καλεσμένος της εκπομπής του Ινστιτούτου Πρόοδος στην Πράξη σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ο Παντελής Μπουκάλας αφηγείται ιστορίες της ανώνυμης ελληνικής ποίησης για τον Μακρυγιάννη, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη.

Περίφημοι ποιητές όπως ο Γκαίτε και ο Σέρινταν μετέφρασαν τα κλέφτικα τραγούδια που απηχούν τον πόθο της ελευθερίας, την Οθωμανική κυριαρχία, τον ηρωϊκό θάνατο, δίνοντας νέα πνοή στη νεοελληνική ποίηση.

Ενώ η λατρεία του Παλαμά και ο ενθουσιασμός του Σεφέρη για τα κλέφτικα τραγούδια ήταν απολύτως δικαιολογημένη. «Ο ποιητής τη γλώσσα του τη μαθαίνει από το λαό» γράφει με θέρμη ο Διονύσιος Σολωμός στον «Διάλογό» του, υπερασπιζόμενος το δημοτικό τραγούδι.

Τι μας διδάσκουν άραγε τα δημοτικά τραγούδια; Ποια ήταν η συμβολή τους στην επανάσταση και στην εξέλιξη της νέας ελληνικής ποίησης;

Παρακολουθήστε όλη την συζήτηση στο κανάλι του π2 – Πρόοδος στην Πράξη στο YouTube.