Με μεγάλη επιτυχία και υψηλή προσέλευση κοινού συνεχίζονται η έκθεση «1922-2022, Σ. Παπαλουκάς, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου, Ιστορίες Μνήμης και Τέχνης» και οι παράλληλες εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση ρίχνει φως στο πώς τρεις κορυφαίοι δημιουργοί της γενιάς του ’30 αναζήτησαν ο καθένας με τον τρόπο του την ελληνικότητα της νεοελληνικής ζωγραφικής του 20ου αιώνα και την εξέφρασαν μέσα από βυζαντινούς δρόμους.

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Ιουνίου, η  διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου υποδέχθηκε τους εκλεκτούς καλεσμένους και επισκέπτες, ενώ στην ομιλία της τόνισε ότι αυτή η σπουδαία έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επεσήμανε ότι είναι η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται για αυτή την επέτειο, μίλησε για τους μεγάλους καλλιτέχνες στους οποίους είναι αφιερωμένη, ενώ ευχαρίστησε και όλους τους συντελεστές, Ιδρύματα και συλλέκτες, που πρόσφεραν έργα τους.

Το Ινστιτούτο π² – Πρόοδος στην Πράξη υποστήριξε την έκδοση του εξαιρετικού λευκώματος με τα έργα της έκθεσης, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή του σε προσπάθειες που προάγουν τον πολιτισμό.

Την επομένη των εγκαινίων Κυριακή 12 Ιουνίου οι επιμελήτριες της έκθεσης κυρίες Ανδρομάχη Κατσελάκη (Δρ Αρχαιολογίας, ΜΑ Ιστορίας Τέχνης) και Μαρία Νάνου (ΜΑ Ιστορίας Βυζαντινής Τέχνης) ξενάγησαν λεπτομερώς το κοινό σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περιήγηση στα έργα της έκθεσης.

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στην φιλόξενη ταράτσα του Μουσείου πραγματοποιήθηκε η ομιλία των Ακαδημαϊκών Καθηγητών κ.κ. Άγγελου Συρίγου, Υφυπουργού Παιδείας, αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, και Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Καθηγητή Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης, στάθηκε η κυκλοφορία από τις «Εκδόσεις Πατάκη» του βιβλίου που συνέγραψαν από κοινού οι δύο καθηγητές, με τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή, 50 ερωτήματα και απαντήσεις».

Η κυρία Αδαμοπούλου με την οικογένεια Μαρτίνου, απόγονοι του Φώτη Κόντογλου.

Την εκδήλωση άνοιξε η αρχειονόμος και ιστορικός Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια του Ι.Α.Μ.Υ., η οποία, αφού παρουσίασε τους εκλεκτούς καλεσμένους, έκανε αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή και μίλησε σύντομα και περιεκτικά για το υπέροχο βιβλίο. Επίσης, ανέφερε ότι αυτή η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μεγάλης έκθεσης «1922-2022, Σ. Παπαλουκάς, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου, Ιστορίες Μνήμης και Τέχνης», είναι αφιερωμένη στη μνήμη των προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και ερχόμενοι στην Ελλάδα δημιούργησαν «μια νέα Ελλάδα μέσα στην Ελλάδα». Αναφέρθηκε, επίσης, στους μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν, έζησαν και δημιούργησαν στην Ύδρα.

Στη συνέχεια, οι δύο καθηγητές, ανέπτυξαν τα θέματα που παρουσιάζονται μέσα από τη συγγραφή τους και δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό στις οποίες απάντησαν λύνοντας απορίες, κάνοντας έτσι την εκδήλωση μοναδική και διαδραστική.

Εξάλλου, μεγάλη επιτυχία σημείωσε την επόμενη ημέρα και η προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922» που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «CINE Γαρδένια».

Ο χώρος του κινηματογράφου γέμισε από φίλους που, προσκεκλημένοι από το Ι.Α.Μ.Υ., ήρθαν στην προβολή για να παρακολουθήσουν τα γεγονότα, όπως καταγράφηκαν από διάφορες πηγές και τεκμήρια και όπως τα παρουσιάζει η Μαρία Ηλιού στην ταινία της.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο με την συμμετοχή της συγγραφέα Λένας Διβάνη που θα παρουσιάσει στο κοινό το βιβλίο της “Ονειρεύτηκα την Διδώ”.