Οι 73 χιλιάδες πρόσφυγες αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες από κακές έως άθλιες, και εκτός κοινωνικού ιστού.

Και στο μεταναστευτικό η χώρα λειτουργεί χωρίς σχέδιο. Το σενάριο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ‘’κάνουμε τον τροχονόμο’’. Οι μεν με κόκκινο φανάρι τους κρατάμε εκτός χώρας και τους στέλνουμε πίσω από εκεί που ήλθαν, οι δε με πράσινο φανάρι ανοίγουμε τα σύνορα αλλά για να φύγουν προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα σχέδια τροχονόμος απέτυχαν, αλλά πέτυχαν σε αυτό που στόχευαν, να ικανοποιήσουν τους  ψηφοφόρους τους. Οι 73 χιλιάδες πρόσφυγες  αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές υπό την εποπτεία της ελληνικής πολιτείας, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες από κακές έως άθλιες, και εκτός  κοινωνικού ιστού.

Για το κράτος μας και για τους πολίτες, υπάρχουν μετανάστες και μετανάστες. Αν έχεις λεφτά είσαι ευπρόσδεκτος, αν είσαι πρόσφυγας τότε ψόφα.  Οι λίγοι με τα χοντρά πακέτα, και οι πολλοί που κοιμούνται στα κοντέινερ και τις σκηνές.

Για τους πρώτους τα σύνορα μας είναι ανοικτά, έχουν δοθεί 4.537 άδειες διαμονής με το πρόγραμμα «Golden Visa» (γιατί  αγόρασαν ή νοίκιασαν ακίνητο με 250χιλ ευρώ ) (ρώσοι, κινέζοι, τούρκοι, λιβανέζοι, σύροι κ.α.) και για τα λεφτά τους (ακόμα και από ξέπλυμα παράνομων δραστηριοτήτων)  είναι ‘’ευπρόσδεκτοι’’ από κράτος και πολίτες.  Και παρακαλάμε να έλθουν και άλλοι. Εκείνοι που καταψήφισαν το άρθρο 1β το 2015 (μαζί με τους ναζί και τους καμμένους) για την απόκτηση της ιθαγένειας σε χιλιάδες παιδιά της generation 2 που γεννήθηκαν στην Ελλάδα (σαν τους Αντετονκούμπο), θα χορηγούν υπηκοότητα σε όποιον αλλοδαπό φέρνει 2εκ ευρώ!  Υπηκοότητα ″golen visa″.

Για τους άλλους  οι πόρτες είναι κλειστές και η θέση τους είναι σε ‘’camps δομές προσωρινής φιλοξενίας’’ που κανένας μας δεν θα δεχόταν να μείνει ο ίδιος. Επιχαίρουμε όταν συμμαθητές τους στα σχολεία κάνουν κατάληψη για να τους διώξουν, αλλά δίνουμε άμεση προτεραιότητα στα ντου σε (παράνομες) καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων που στεγάζουν όσους δεν χωράνε στις ασφυκτικά γεμάτες 21 χιλιάδες θέσεις στα camps.

Και  οι εκάστοτε κυβερνήσεις κάνουν σαν να μην ξέρουν ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕ θα σταματήσει τα επόμενα χρόνια. Κάνουν σαν να μην ξέρουν  ότι  50 χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα, και ότι οφείλουμε να τους εντάξουμε στις κοινωνικές δομές για να αναζητήσουν εργασία και στέγη.  Αποκρύβουν ότι τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ έχουν στόχο πέρα από την προσωρινή φιλοξενία τους,  την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.  Και ότι ο στόχος είναι να μπορούν να ζήσουν μόνοι τους, χωρίς καμία οικονομική βοήθεια, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν.

Πολλοί από τους πρόσφυγες ήδη βρίσκονται πάνω από 4 χρόνια απομονωμένοι χωρίς ζωή αρχικά να επιβιώνουν σε κολαστήρια σαν την Μόριακαι ακολούθως να περιφέρονται σε camp ‘’γκέτο’’ ανά την Ελλάδα στην μέση του πουθενά.  Το πρόγραμμα φιλοξενίας 5 χιλιάδων προσφύγων σε ξενοδοχεία με χρήματα της ΕΕ λήγει τέλος Νοεμβρίου και ψάχνουμε για την επόμενη χρηματοδότηση.

Έχουν περάσει 5 χρόνια και η ακολουθούμενη πολιτική εξακολουθεί να έχει ως στόχο τον αποκλεισμό τους,  αντί για την ενσωμάτωση τους.  Να είναι έξω από την κοινωνία. Για επικοινωνιακούς λόγους το κράτος μας επιμένει στο δόγμα ‘’λιάζονται και εξαφανίζονται’’ στα camps στην μέση του πουθενά.  Τα χρόνια θα περάσουν οι πρόσφυγες των  υπόλοιπων χωρών θα έχουν ενσωματωθεί, τα χρήματα της ΕΕ θα σταματήσουν, και εμείς εδώ ακόμη θα τους αντιμετωπίζουμε ως ‘’σκουπίδια’’.

Πηγή: Huffington Post

O Γιώργος Δημακόπουλος είναι πτ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ και αρθρογράφος.