Για να καταλάβει κανείς τον Ντόναλντ Τραμπ, το ύφος και τον τρόπο που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα και την προεδρία του, θα πρέπει να γνωρίζει ποιος ήταν ο Ρόι Κον (1927-1986).  Κατανοώντας την δημόσια εικόνα του Κον, την προσωπικότητα και τις απόψεις του,  ίσως να μπορέσει να καταφέρει και εξηγήσει κάπως την συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο Ρόι Κον ήταν ένας Νέο-Υορκέζος, τρομερά ευφυής, τρομερά μαχητικός, τρομερά γοητευτικός, τρομερά πονηρός, τρομερά ανήθικος και τρομερά δυναμικός. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια με πτυχίο Νομικής στα δεκαεννέα του (ναι, ήταν τόσο έξυπνος)  και γρήγορα βρέθηκε να δουλεύει για την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ήταν ένθερμος αντί-κομμουνιστής και ως εισαγγελέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιβόητη δίκη των Τζούλιους & Έθελ Ρόζενμπεργκ το 1951.  Η δίκη των Ρόζενμπεργκ τον έκανε διάσημο και το επιθετικό στυλ του έκανε τον Αμερικάνο γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι να τον προσέξει. Ο Μακάρθι εντυπωσιάστηκε από τον Κον και τον διόρισε στην Μόνιμη Υπό-Επιτροπή Ερευνών της Γερουσίας (στην οποία και ήταν πρόεδρος) η οποία έκανε διάφορες αντι-κομμουνιστικές και αντί-ομοφυλοφιλικές έρευνες σε διάφορους κλάδους της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Το 1954 και όταν ξεκίνησαν οι ακροάσεις στη Γερουσία με αντίδικους τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στον γερουσιαστή Μακάρθι, o Ρόι Κον ήταν ο βασικός του νομικός σύμβουλος.

Οι ακροάσεις του 1954 με τον Στρατό των Η.Π.Α είχαν ντροπιαστική κατάληξη για τον Μακάρθι και τελείωσαν με ατίμωση του Κον ο οποίος και παραιτήθηκε ανοίγοντας στη συνέχεια το δικό του δικηγορικό γραφείo στη Νέα Υόρκη.  Έφυγε από την Ουάσιγκτον, αλλά έφυγε γνωρίζοντας καλά πρόσωπα και πράγματα, πώς λειτουργεί το σύστημα και ποιοι ήταν οι κλειδοκράτορες της πρωτεύουσας.

Η ιδιοφυΐα του ως νομικού, το επιθετικό του στυλ και η ανεξάντλητη ενέργεια του στην επίτευξη των σκοπών του ήταν τόσο γνωστές πλέον με αποτέλεσμα να προσελκύει πολλούς πλούσιους και διάσημους πελάτες – ορισμένοι ήταν αξιοσέβαστοι, πολλοί όμως όχι και τόσο.

Μια παλιά παροιμία λέει ότι διαλέγεις τον δικηγόρο, τον γιατρό και τον λογιστή που σου ταιριάζει. Στην πλειονότητα τους, οι πελάτες του Ρόι Κον ήταν είτε πλούσιοι και με επιρροή που είχαν ιδιαίτερα σοβαρά νομικά προβλήματα, είτε που ήθελαν να παρακάμψουν τον νόμο για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Ο Κον ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμος να τους εξυπηρετήσει καθώς ήταν κάποιος που τους νόμους, τους κανονισμούς όπως και τις νόρμες, τα ήθη και τα έθιμα, σαν, πως να το πούμε, τα έβλεπε ως εμπόδια που έπρεπε να αγνοηθούν.

Συν τω χρόνω η ισχύς του και το νομικό του γραφείο μεγάλωσαν  όπως και η απαράμιλλη επαγγελματική και κοινωνική δικτύωση του. Έγινε ένας από τους πιο εκφοβιστικούς δικηγόρους της Νέας Υόρκης και ένας πολιτικός παράγοντας με ασύγκριτες  ικανότητες που η επιρροή του επεκτεινόταν από την Βοστώνη μέχρι την Βαλτιμόρη και πάρα πέρα.

Η μοιραία συνάντηση συνέβη το 1973 όταν ο τότε 27χρόνος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε και τον προσέλαβε ως νομικό του σύμβουλο. Ο Τραμπ μαγεύτηκε από τις αδίστακτες μεθόδους του Κον που σύντομα έγινε ο μέντορας και δικηγόρος του μέχρι το 1985.

Ο Τραμπ επηρεάστηκε από του Κον και έγινε ο πιο ένθερμος μαθητής του. Ο Κον διέπλασσε, ακόνισε και δίδαξε στον Τραμπ τον τρόπο που βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε δημόσια θέα. Λέγε ψέματα και βγες στην επίθεση, δυσφήμησε τον αντίπαλο και βγες στην επίθεση, παραπληροφόρησε και βγες στην επίθεση, αρνήσου και βγες στην επίθεση. Δημιούργησε χάος και εκφόβισε. Μην κάνεις ποτέ πίσω και ανταπέδωσε τα χτυπήματα του αντιπάλου σου ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο χαμηλά.  Ταυτόσημο ύφος και στυλ δηλαδή με αυτό του Ρόι Κον.

Πάνω από όλα όμως και το σημαντικότερο είναι ότι ο Κον ήταν αυτός που δρομολόγησε την καριέρα του Τραμπ γιατί τον σύστησε στην πολιτική και κοινωνική ελίτ της Νέας Υόρκης που στη συνέχεια του άνοιξε όλες τις πόρτες. Χωρίς το σταθερό χέρι του αδίστακτου Κον, η επαγγελματική εκτόξευση του Τραμοπ θα είχε πολύ μικρότερο βεληνεκές. Ακόμα και σήμερα ο Ντ. Τραμπ αναπολεί τον Ρ. Κον, τις ικανότητες του, την διανοητική οξύτητα του, την ενεργητικότητα του. Αλλά ο Ρόι Μάρκους Κον ήταν ένας και μοναδικός.

Ως δικηγόρος και ως πολιτικός παράγοντας ο Κον ‘δεν έπαιρνε αιχμαλώτους’, λειτουργούσε δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που συχνά χαρακτηρίζει τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι, στο τέλος, τα πεπραγμένα του παρελθόντος και οι μηχανορραφίες του τον στρίμωξαν με αποτέλεσμα να πεθάνει ντροπιασμένος και διαγραμμένος από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης.

Ορισμένοι αναρωτιούνται εάν ο καλύτερος μαθητής του Κον ο οποίος παραπέμφθηκε (αλλά δεν καταδικάστηκε), θα έχει το ίδιο ατιμωτικό τέλος με το δάσκαλο του.

Ο Άλεξ Τάλλας είναι απόφοιτος του UCLA’ 81 όπου έλαβε το M.Α. του στις Διεθνές Σχέσεις και Οικονομικά. Έκτοτε έχει δουλέψει τα τελευταία 38 χρόνια στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. στους κλάδους της ναυτιλίας, της χημικής βιομηχανίας, της πληροφορικής & στην παραγωγή ταινιών.