Το Ινστιτούτο Π2 (Πρόοδος στην Πράξη) εισέρχεται με την αλλαγή του χρόνου στο δεύτερο έτος από την επαναλειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2020. Δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά την επανεκκίνησή μας προέκυψε η λαίλαπα της πανδημίας  και οι διάφοροι, συνεπακόλουθοι εξ αυτής περιορισμοί.

Ζήσαμε ως κοινωνία και ανθρωπότητα πρωτόγνωρες καταστάσεις που σε μεγάλο βαθμό κλόνισαν συθέμελα το παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό οικοδόμημα επιφέροντας αδιανόητες αλλαγές στην καθημερινότητά και τον τρόπο ζωής της παγκόσμιας κοινότητας.

Το Ινστιτούτο μας ωστόσο, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που συνάντησε και εξακολουθεί, όπως όλοι μας, να αντιμετωπίζει, προσπάθησε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που η όλη κατάσταση γέννησε και έτσι, πέραν της σημαντικής οργανωτικής προσπάθειας για την αναδιοργάνωσή του, ανανέωσε, εκσυγχρόνισε και εμπλούτισε τον ιστότοπό του με τη συμμετοχή σπουδαίων αρθρογράφων, εντόπισε τους στόχους και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τις επόμενες υποστηρικτικές δράσεις του. Κυρίως όμως, οργάνωσε τέσσερις εκδηλώσεις διαδικτυακής συζήτησης και προβληματισμού με κορυφαίους προσκεκλημένους που ασχολήθηκαν με τα πιο σημαντικά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας όπως π.χ. οι συνέπειες του covid 19 στον πολιτισμό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι αμερικανικές εκλογές και ο προερχόμενος απ’ το ακραίο ισλάμ κίνδυνος. Επιπλέον και μία πέμπτη, επετειακού για τα 100 χρόνια απ’ την Ενσωμάτωση της Θράκης χαρακτήρα. Όλες, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα μας (www.ipp.gr)

Θεωρώ πως με την εντυπωσιακά γρήγορη συνδρομή της επιστήμης το φως στην άκρη του τούνελ να σηματοδοτεί την ελπίδα για μία σταδιακή και συν τω χρόνω επιστροφή στην ομαλότητα. Ωστόσο και μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα, το Π2 θα είναι παρόν και, παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που οι συνθήκες συνιστούν,  θα συνεχίσουμε την ιδιότυπη προς ώρας δραστηριότητά μας με ακόμα μεγαλύτερη θέρμη και ζέση.

Ζούμε σε χαλεπούς καιρούς και βιώνουμε σε παγκόσμια κλίμακα  ιδιαίτερα ρευστές και ευμετάβλητες καταστάσεις. Για τη νέα χρονιά, όλοι εμείς στο Π2 ευχόμαστε σε όλους εσάς, τους συνεργάτες, τους αρθρογράφους, τους αντιπροσώπους και τους φίλους του Ινστιτούτου, υγεία, αισιοδοξία, χαμόγελο, υπομονή και εγγύτητα. Να είναι κοντά η μέρα που θα σταθούμε άφοβα ο ένας δίπλα και κοντά στον άλλο. Ευχόμαστε ακόμα διακαώς, ειρήνη στον κόσμο, μέτρο, σύνεση, ωριμότητα, θέληση και πίστη προκειμένου τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο να αμβλυνθούν και, κάποια στιγμή κοντινή, να αντιμετωπιστούν αισίως και αποτελεσματικά!

Καλή Χρονιά σε όλους και όλες!

*Ο Παναγής Καλαντζής είναι Επικεφαλής Ομάδας Δράσης του Ινστιτούτου Π2