Το Ινστιτούτο Πρόοδος στην Πράξη ή, αλλιώς, π2, που ιδρύθηκε,  το 2017, στο πλαίσιο του πολιτικού κινήματος “Το Ποτάμι”, είναι ένας χώρος συνάντησης προοδευτικών ιδεών με στόχο να ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος και-μέσω αυτού-να διαμορφωθούν ρεαλιστικές προτάσεις γύρω από σειρά ζητημάτων που αφορούν στη δημόσια σφαίρα. 

Το Ινστιτούτο π2, ανεξάρτητο πλέον και αυτόνομο από κάθε πολιτικό φορέα, επαναδραστηριοποιείται σε νέες βάσεις και επανακινεί επιθυμώντας να συμβάλλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο και επιδιώκοντας τη σύνθεση απόψεων και ιδεών και αναζητώντας σύγχρονες, προοδευτικές, επιστημονικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις λύσεις και προτάσεις για μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία και τον κόσμο έτσι όπως αυτές θα προκύψουν από την διαδικασία διαλόγου και την επιστημονική αναζήτηση, έρευνα και ανάλυση που φιλοδοξούμε να προκαλέσουμε, να ενθαρρύνουμε και, βεβαίως, να καταγράψουμε.

Στόχος,  εξ ίσου σημαντικός για εμάς, είναι να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε όσο περισσότερο γίνεται και με κάθε πρόσφορο τρόπο κάθε φορέα, οργανισμό και πρωτοβουλία που δρα και κινείται επωφελώς για τον τόπο και την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται ιδιαίτερα δε στην περιφέρεια της χώρας.

Πράγματι, οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε, να συνεργαστούμε με αντίστοιχους φορείς και να δράσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και, όπου είναι εφικτό, και στο εξωτερικό. Να προβάλλουμε, να υποστηρίξουμε, να ενημερώσουμε, να συμβάλλουμε, να αναδείξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, να ενεργοποιήσουμε, να ενθαρρύνουμε. Δημιουργικά! Αλλά και να καταγγείλουμε, να αντιδράσουμε, να ενοχλήσουμε. Εξ ίσου δημιουργικά! Με κάθε τρόπο και όλα τα μέσα και εργαλεία  που έχουμε στη διάθεσή μας: ανθρώπους, τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία, λόγο, διάλογο, υλικά.

Σκοπός μας να κινηθούμε και να δράσουμε σαν βήμα λόγου και διαλόγου, σαν πομπός ενημέρωσης και πληροφορίας, και σαν κόμβος ιδεών και έρευνας. Σαν think tank και συνάμα σαν Ακαδημία! Αφετηρία μας ο κοινωνικός φιλελευθερισμός! Άξονες δράσης, βασικές επιδιώξεις και ζητούμενά μας είναι η συμβολή μας στην προσπάθεια σωτηρίας του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο εκσυγχρονισμός της χώρας και του πολιτικού συστήματος (θεσμοί και διαδικασίες), η συμβολή στη διαμόρφωση νέου τύπου δημοκρατικής διακυβέρνησης με την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και νοσηρών αντιλήψεων και νοοτροπιών που ταλανίζουν τη χώρα και την κοινωνία, η εξέλιξη της κοινωνίας και η ανάπτυξη της οικονομίας. 

Ζητούμενό μας με λίγα λόγια είναι η Πρόοδος στην Πράξη! 

 

Εκ μέρους της Ομάδας Δράσης του Ινστιτούτου,

Ο Επικεφαλής

Παναγής Καλαντζής