Η διεθνής αναθεωρητική διάσκεψη της συνθήκης για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ) που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2020 Νέα Υόρκη αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2021 λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Η αναβολή αυτή, κατά την άποψή μου, καθυστερεί το επίσημο ξέσπασμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών της διεθνούς κοινότητας ενάντια στις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις και τους στενούς συμμάχους τους. Η αιτία για το υπάρχον παγκόσμιο ρήγμα είναι η απογοήτευση των περισσοτέρων κρατών για την απουσία προόδου στον πυρηνικό αφοπλισμό, όπως προτάσσει η διεθνής συμφωνία ΝΡΤ.
Ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων και η μη διάδοσή τους αποδυναμώνονται σταδιακά με τον τερματισμό της συνθήκης των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν (JCPOA) και την επικείμενη λήξη της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού NewSTART. Και ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Βόρεια Κορέα αυξάνει τις πυρηνικές δραστηριότητες και τις πυραυλικές δοκιμές της. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων και το σφίξιμο της θηλιάς γύρω από το λαιμό του Ιράν, ενός κράτους που έχει αποδυναμωθεί πολύ από την επιδημία του κορονοϊού και από τις αμερικανικές πυρηνικές κυρώσεις.
Σε πρόσφατη δήλωση του το Bulletin of the Atomic Scientists που περιλαμβάνει 13 κατόχους του βραβείου Νόμπελ, προειδοποιεί ότι ο κόσμος είναι πιο κοντά σε μια πυρηνική καταστροφή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το 1945. Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι τώρα υψηλότερος από ποτέ λόγω του αυξανόμενου αριθμού ανεξέλεγκτων ηλεκτρονικών επιθέσεων στον «κυβερνοχώρο» και της αυξανόμενης πιθανότητας ενός λάθους στον υπολογισμό ή σε ένα ατύχημα.
Ο ποιοτικός και δαπανηρός εκσυγχρονισμός των πυρηνικών όπλων στον οποίο προβαίνουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοχοι τους αντισταθμίζει την ποσοτική μείωση τους. Οι σχετικές στρατιωτικές δαπάνες είναι δυσανάλογες με τις εθνικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με το Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας της Γενεύης, οι τέσσερις πυρηνικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, σχεδιάζουν να δαπανήσουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων τους και των πυραυλικών συστημάτων προώθησής τους κατά τα επόμενα δέκα χρόνια. Την ίδια στιγμή αυτά τα ίδια τα κράτη, που πλήττονται έντονα από τον κορονοϊό, ανταποκρίθηκαν με καθυστέρηση και δυσλειτουργία στην πανδημία λόγω ελλείψεων ζωτικών ιατρικών εφοδίων και εν μέρει ανεπαρκών πολιτικών αποφάσεων.
Χαρακτηριστικό αυτής της σοβαρής πραγματικότητας είναι η περίπτωση του πυρηνοκίνητου αμερικανικού αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt. Αυτή η στρατηγική αιχμή του δόρατος των Ηνωμένων Πολιτειών χτυπήθηκε από τον κορονοϊό πριν από μερικές ημέρες. Οι ζωές 5000 μελών του πληρώματος κινδύνευαν, όπως και το κύρος της πυρηνικής υπερδύναμης. Ο διοικητής του αεροπλανοφόρου απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους ανωτέρους του προτρέποντάς τους να δράσουν αποφασιστικά προκειμένου να σωθούν οι ζωές των ναυτικών από την εξάπλωση του ιού. Μερικές μέρες αργότερα η επιστολή του διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Η απάντηση ήταν γρήγορη: ο διοικητής απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.
Σε αυτό το κλίμα φόβου και απελπισίας, πώς μπορούν οι πολιτικοί να πείσουν το κυρίως ανενημέρωτο διεθνές κοινό ότι οι ευρείες θεωρίες συνωμοσίας για τη δημιουργία του κορονοϊού σε αμερικανικά, κινεζικά ή καναδικά εργαστήρια, ως μέρος ενός στρατιωτικού βιολογικού όπλου, είναι όλες τους επιστημονικά ανεδαφικές; Πώς μπορούν οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιοι ηγέτες να πείσουν τους πολίτες τους και τη διεθνή κοινότητα ότι είναι σε θέση να τους προστατεύσουν από μια παγκόσμια καταστροφή ενώ υπήρξε παγκόσμια ανικανότητα να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα ενός, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επαρχιώτη κινέζου που έφαγε μία νυχτερίδα; Πόσο αξιόπιστοι είναι κάποιοι ηγέτες που δεν ακολουθούν οι ίδιοι ούτε απαιτούν να εφαρμοστούν οι οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, π.χ. προστασία προσώπου και διεξαγωγή ελέγχων σε περισσότερους πολίτες;
Το πιο αποτελεσματικό όπλο της ανθρωπότητας είναι η επιστημονική γνώση και η αλληλεγγύη των ανθρώπων. Επιπλέον, σε περιόδους παγκόσμιων κρίσεων η ιστορία έχει δείξει ότι οι πραγματικοί ηγέτες έκαναν τη διαφορά. Αυτή τη φορά ο βασιλιάς είναι γυμνός.
Πηγή: peacefare.net
Ο Δρ. Παντελής Οικονόμου είναι συγγραφέας-ιστορικός.