Η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι το αναπόφευκτο ορόσημο, που θα ορίζει τις ζωές μας για τις επόμενες μια-δυο γενιές: “πριν και μετά τον κορωνοϊό”. Οι προκλήσεις όμως για την Ελλάδα θα παραμείνουν οι ίδιες.
Η θέση μας μέσα ή έξω από την Ευρώπη· η εξισορρόπηση του παραγωγικού μας μοντέλου ανάμεσα στον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία της γνώσης· ο συγκερασμός της καθολικής απαίτησης για ισότιμη πρόσβαση στην Παιδεία και την Υγεία για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας με τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας· ο ρόλος του κράτους στην οικονομία· η θέση της χώρας μας στον προβληματισμό για την παγκοσμιοποίηση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, την διασπορά του παραγωγικού μοντέλου απαραίτητων αγαθών, και τις προκλήσεις στα θέματα υγείας : όλα αυτά θα παραμείνουν τα πάνδημα διλήμματα μετά την εποχή της πανδημίας.
Η κύρια πρόκληση θα είναι η διατήρηση των αξιών του ανθρωπισμού: ο ορθολογισμός, η λογική, η ενσυναίσθηση, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, ως γνώμονας για όλες τις αποφάσεις μας και οδηγός για όλες τις στρατηγικές μας. Η επιστήμη και ο πολιτισμός ως οδηγοί, η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος, της ιστορίας, της παιδείας, η δικαιοσύνη και η ισονομία ως αδιαπραγμάτευτες αρχές.
Την εποχή του ζητούμενου της διεπιστημονικότητας, ο προβληματισμός για την Πρόοδο στην Πράξη, οφείλει να αγκαλιάσει ακριβώς αυτή την προοπτική. Καλλιτέχνες, τεχνολόγοι, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, οφείλουν να βρουν “κοινό τόπο”, τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας αλλά και στην ουσία, για να παρουσιάσουν ένα Όραμα για τη νέα Ελλάδα. Αυτό το Όραμα, μεταγραμμένο σε πολιτικές δράσεις έξω από κομματικά πλαίσια, είναι προαπαιτούμενο για να συμπαρασύρει όλη την Ελλάδα στις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θα της επιτρέψουν να παραμείνει παραμείνει μοναδική, περήφανη όχι για ένα εξωραϊσμένο παρελθόν, αλλά αισιόδοξη για ένα μοναδικό μέλλον.
Ο Αναστάσης Περράκης είναι Διευθυντής ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.