Στα μεγάλα ερωτήματα ενός «θερμού καλοκαιριού» προσπάθησαν να απαντήσουν Πανεπιστημιακοί, πρέσβεις, δημοσιογράφοι και μελετητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Ποταμιού “Π² – Πρόοδος στην Πράξη” που συνεχίζει να παρεμβαίνει τολμηρά στην δημόσια ζωή, συζητήθηκαν όλα όσα ζούμε σήμερα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τι πραγματικά θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Η Μεγάλη Τουρκία είναι η συλλογική φαντασίωση των γειτόνων μας ή είναι το τελευταίο μεγάλο κόλπο του Ερντογάν; Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην «αντιπαράθεση» Τουρκίας – Ελλάδας; Πόσο διαφορετικές είναι οι πεποιθήσεις και τα θέλω του τουρκικού λαού από αυτά του ελληνικού;
Ήταν μερικά από τα θέματα, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν οι:
- Αλέξης Ηρακλείδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου. «Η ελληνοτουρκική διένεξη του Αιγαίου (χαμένες ευκαιρίες και στρεβλές αντιλήψεις που οδήγησαν στην σημερινή επιδείνωση τις κατάστασης)»
- Γιώργος Κακλίκης, Πρέσβης επί τιμή. «Τι θέλει ο Ερντογάν στις ξένες ΑΟΖ; Με ποια μέσα προλαμβάνουμε μια επικίνδυνη εκτροπή».
- Γιάννης Κωνσταντινίδης, Αν. Καθηγητής πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Το κλισέ της διαιρεμένης τουρκικής κοινωνίας».
- Ηρακλής Μήλλας, διδάκτωρ πολιτικής Επιστήμης. «Η Τουρκία ως κοινωνία και ως κράτος αλλάζει τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να την περιγράψεις».
- Θόδωρος Τσίκας, Διεθνολόγος. «Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Κύπρου, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού»
- Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ε.α. «Το φαινόμενο της πεταλούδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που κράτησε πάνω από δύο ώρες τον λόγο από το κοινό πήραν μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Λιάκουρας, αν. Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών πανεπιστημίου Πειραιώς και ο Κύπριος σκηνοθέτης, Χρήστος Ζάνος.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη και προλόγισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Η εκδήλωση έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο Polis Art Cafe, πάνω από την Στοά του Βιβλίου.