«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Χάγη», σύμφωνα με τον πρ. Υπουργό – Οικονομολόγο Στέφανο Μάνο, μια πρόταση ουτοπική για τον Βουλευτή – Καθηγητή Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελο Συρίγο. «Το βασικό πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι πού θα τραβήξουμε τη γραμμή στο Καστελόριζο, αλλά η Κύπρος», διατείνεται ο πρώην υπουργός, με τον καθηγητή Εξωτερικής Πολιτικής να υπερθεματίζει σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να συζητάς για συνολική επίλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εάν δεν είναι μέσα στην εξίσωση και το Κυπριακό.»
Χάγη, διερευνητικές, Κυπριακό, ΑΟΖ, κοιτάσματα, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, τουρκολιβυκό μνημόνιο και συμμαχίες αναλύονται στο πλαίσιο της συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο π² – πρόοδος στην πράξη, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Στέφανου Μάνου και του Άγγελου Συρίγου.
Στέφανος Μάνος
– Δεν θα έχουμε συμμάχους όσο οι σύμμαχοί μας δεν καταλαβαίνουν τι θέλουμε.
– Δεν είναι ακόμα το Καστελόριζο το βασικό πρόβλημα. Βασικό πρόβλημα είναι η Κύπρος. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να διχοτομηθεί η Κύπρος, να γίνει δύο χωριστά κράτη. Αλλά ποιος μ’ ακούει εμένα;
– Έχουμε μια Τουρκία που ξέρει τι ζητά και κάθε μέρα ζητά και κάτι παραπάνω και εμείς δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε.
– Ν’ αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα γύρω απ’ όλη την Κρήτη, στα 12 μίλια. Να το κάνουμε τώρα. Και το ίδιο να κάνουμε από τη Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Βόλο. 12 μίλια.
– Δεν είναι το μυαλό μας καθαρό, είμαστε σε μόνιμη σύγχυση. Στο Υπουργείο Εξωτερικών τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και πολύ πιο επικίνδυνα. Είναι κρίσιμο να ξεκαθαρίσουμε.
Άγγελος Συρίγος
– Είμαστε σήμερα το μοναδικό κράτος στον κόσμο, το οποίο δεν έχει αυξήσει τα χωρικά του ύδατα στα 12 μίλια. Αποτελεί casus belli, αλλά δε μπορείς να ρυθμίσεις την πολιτική σου έχοντας μόνο έναν φόβο.
– Το θέμα δεν είναι αν το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξέρει τι θέλει, το θέμα είναι ότι στην Κύπρο δεν ξέρουν τι θέλουν ως προς την επίλυση του Κυπριακού. Διότι αυτοί καθορίζουν την επίλυση του Κυπριακού.
– Η Τουρκία, προσπαθεί να καλύψει το κενό που έχει αφήσει πίσω της η αποχώρηση της Aμερικής, αλλά και η αποχώρηση της Βρετανίας μετά το Brexit. Κι εδώ έρχεται σε σύγκρουση με τη Γαλλία. Αυτό δημιουργεί σ’ εμάς μια προοπτική συνεργασίας κι έναν κίνδυνο. Να πολεμήσουμε, έναν πόλεμο που δε θα τον θέλουμε, για λογαριασμό των Γάλλων.
– Δίπλα μας θεωρώ ότι αναπτύσσεται ένα τέρας. Η κατάσταση μου θυμίζει όλο και περισσότερο 10ετία του ’30 όταν οι Ευρωπαίοι βλέπανε τη ναζιστική Γερμανία να μεγαλώνει δίπλα τους και δεν έκαναν τίποτα. Εδώ βλέπουμε ένα σουνιτικό Ιράν να μεγαλώνει δίπλα στην Ευρώπη.
– Η ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών δεν μπορεί να βασίζεται στην αποχή μας από την άσκηση των δικαιωμάτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο.
Παρακολουθήστε όλη την συζήτηση στο κανάλι του π2 – Πρόοδος στην Πράξη στο YouTube.