Ποιος εκτρέφει τη βία; Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μαθαίνοντας μόνο το Κοράνι; Έχει ευθύνη η Δύση για την ισλαμική τρομοκρατία; Και αν το ζήτημα δεν είναι θρησκευτικό, τότε είναι γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό;

Συζητούν:

Τάκης Θεοδωρόπουλος – Χρονογράφος, Συγγραφέας

Αντιγόνη Λυμπεράκη – Καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γενική Διευθύντρια Solidarity Now

Πέτρος Παπακωνσταντίνου – Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Προκοπής Δούκας

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις

Τάκης Θεοδωρόπουλος

– Νομίζω ότι η αντίδραση των Γάλλων και κυρίως του Μακρόν υπήρξε τόσο έντονη αυτή τη φορά – διότι στο κάτω κάτω η σφαγή του Μπατακλάν, ή η σφαγή στο Charlie Ebdo, ή η σφαγή στη Νίκαια είχε πολύ περισσότερα θύματα – διότι έθιξε το κέντρο της υποτιθέμενης δημιουργίας της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, που είναι το σχολείο.

– Περιμένουμε εδώ και δεκαετίες, αυτός ο μουσουλμανικός κόσμος που ζει στη Γαλλία και που είναι και μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ν᾽αντιδράσει κάπως απέναντι σ᾽αυτό που γεννιέται μέσα απ᾽ τα σπλάχνα του. Εγώ δεν λέω ότι είναι όλοι αυτοί, αλλά μέσα στα σπλάχνα τους γεννιέται η τρομοκρατία.

– Μα μόνο μουσουλμάνοι είναι αγανακτισμένοι; Γάλλοι φτωχοί δεν υπάρχουν αγανακτισμένοι; Δεν υπάρχουν Γάλλοι που ζούνε στα προάστια των μεγάλων πόλεων και αισθάνονται αποκλεισμένοι απ᾽ την υπόλοιπη κοινωνία; Δεν υπάρχουν εβραίοι; Δεν υπάρχουνε βουδιστές; Γιατί μόνο αυτοί γίνονται τρομοκράτες; Εγώ το πρόβλημα δεν το βαφτίζω θρησκευτικό, το βαφτίζω πολιτισμικό.

 

Αντιγόνη Λυμπεράκη

– Δεν νομίζω το μεγάλο ερώτημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού αυτή τη στιγμή είναι αν θα φοράνε τα κορίτσια μαντήλες. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο, σε ένα σύστημα που ξέρουνε να υποστηρίζουν την άποψη τους και να ακούν την άλλη άποψη, γιατί η μεγάλη συνεισφορά των αξιών που πιστεύουμε δεν είναι μόνο η ελευθερία του λόγου. Αυτή πρέπει να συνοδεύεται και από μια δυνατότητα να ακούν οι άνθρωποι αυτούς που μιλάνε ελεύθερα.

– Να μην γενικεύουμε, επειδή κάποιοι τρομοκράτες είναι Ισλαμιστές, ότι το Ισλάμ είναι επικίνδυνη θρησκεία.  Τη βία δεν την εκτρέφει το Ισλάμ. Την εκτρέφουνε εξτρεμιστικά στοιχεία τα οποία επικαλούνται το Ισλάμ και έχει σημασία να το να το πούμε καθαρά, γιατί αλλιώς κυνηγάμε λάθος αντίπαλο.

– Όλη αυτή η ιστορία με το Ισλάμ έγινε όταν εξέλειψε το αντίπαλο δέος της Σοβιετικής Ένωσης και ξαφνικά όλο το κακό έπεσε πάνω σ᾽ αυτούς. Είναι θέμα το πως το αντιλαμβανόμαστε. Αν το αντιλαμβανόμαστε έτσι, πάμε ντουγρού για την κόλαση των συγκρούσεων.

 

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

– Είναι κατάκτηση των λαών της Ευρώπης και είμαστε προνομιούχοι με κάποιο τρόπο, ότι ζούμε σε μια ήπειρο που αυτές οι κατακτήσεις, παρόλες τις αδυναμίες που έχουν οι δημοκρατίες οι σημερινές, κι εγώ δεν νομίζω ότι η σημερινή δημοκρατία και ο καπιταλισμός είναι ο καλύτερος των δυνατών του κόσμου, παρόλ’ αυτά είναι μια ήπειρος όπου έχουν δικαιώματα πολλά περισσότερα από άλλα σημεία της ανθρωπότητας.

– H κριτική που έχει γίνει στον Μακρόν είναι ότι δεν είναι αποτελεσματικός ο τρόπος με τον οποίο πάει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διότι όταν τα βάζεις με όλους τους μουσουλμάνους και όχι μόνο με τους τρομοκράτες, χάνεις την μπάλα στο τέλος.

– Οι ευθύνες της Δύσης, όχι όλης της Δύσης βεβαίως, αλλά μεγάλων δυτικών δυνάμεων, για την έξαρση του ριζοσπαστικού Ισλάμ και της Ισλαμικής τρομοκρατίας σήμερα είναι πολύ μεγάλες.

 

Παρακολουθήστε όλη την συζήτηση στο κανάλι του Ινστιτούτου π2 – Πρόοδος στην Πράξη στο YouTube.